Diş Taşı Temizliği
- Ana Sayfa
- Diş Taşı Temizliği
Dişlerin doğru fırçalanmaması ve bakımının tam yapılamaması gibi nedenlerden kaynaklı diş yüzey aralarında ve diş etlerinin dip kısımlarında plak birikimi ve zamanla diş taşı oluşumu gerçekleşmektedir. Diş taşları ve diş renklerindeki değişimler kendiliğinden temizlenmeyen ve giderilmeyen sorunlardandır.
Bakteri plağının diş yüzeyinden uzaklaştırılamadığı durumlarda, diş yüzeyinde, diş taşı (tartar) oluşumu görülebilir. Başlangıçta yumuşak olan plağın, tükürükteki minerallerin çökelmesi sonucu diş taşına dönüşmesidir. Diş taşı oluşumu genellikle tükürük ile alakalı bir durumdur. Tükürük normalde diş yüzeyini yıkayıcı ve parlatıcı özelliğe sahiptir, fakat bazı ilaçlar, sigara kullanımı, yaş ve bazı diyet çeşitlerinden ötürü kıvamı yoğunlaşınca içindeki mineraller çökelme eğilimi göstererek diş üzerindeki yumuşak birikintilerin üzerinden diş taşı oluşumunu tetikler.
Diş taşı temizliği öncelikle, diş hekimleri tarafından yapılmalıdır. Diş hekimleri temizliği yaparken dişte kalan artıkları, plakları, taşları içler diş araları ve dış yüzeyleri diş eti çerçevesinde temizleyerek, dişi taşlar ve pisliklerden arındırır. Diş taşı temizleme işlemleri, düzenli olarak yapılması gereken işlemlerdir. Diş hekimlerinin önerisi genellikle, diş taşlarının 6 ayda bir temizlenmesi gerektiğidir.
Diş taşları; ağız kokusu, diş renklenmeleri, diş eti rahatsızlıkları, çürükler vb. birçok sorun ile ağız ve diş sağlığımıza zarar vermektedirler. İlerleyen dönemde diş kaybına yol açabilecek durumlara sebebiyet vermemek adına diş taşlarını temizletmek en doğru olan davranıştır.